1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Fiscaal Vriendelijk schenken rond de Feestdagen

Zoals bekend worden in de decembermaand geschenken gegeven aan onder meer werknemers van organisaties en bedrijven. Wat mag u als werkgever schenken aan uw werknemers? En welke fiscale bepalingen gelden daarvoor? Let hierbij op de volgende fiscale regels als u uw personeel iets geeft voor de feestdagen

Fiscale bepaling 1
fiscaal vriendelijk schenken

Kleine zaken als een chocoladeletter of banketletter worden niet als loon aangemerkt, zolang de waarde niet hoger is dan 25 euro.

Fiscale bepaling 2
fiscaal vriendelijk schenken van een Kerstpakket


Wanneer u als werkgever nog niet bent overgestapt op de werkkostenregeling, kunt u  – indien en voor zover sprake is van loon – ervoor kiezen om 20 procent eindheffing over het kerstpakket af te dragen. In dat geval bent u als werkgever geen premies werknemersverzekeringen verschuldigd.

Let op!
Hou wel rekening met het grensbedrag van 70 euro per werknemer per kalenderjaar dat geldt voor geschenken aan werknemers. Heeft de werknemer al eerder geschenken gekregen en overschrijdt de werkgever de grens van 70 euro (inclusief btw!), dan moet u als werkgever over het meerdere boven de 70 euro eindheffing tegen tabeltarief afdragen. Deze eindheffing bedraagt (maximaal) 108,3 procent!

Bovendien moet u als werkgever rekening houden met de voorwaarde dat de waarde in het economische verkeer van de verstrekkingen aan de werknemer in een jaar maximaal 272 euro mag bedragen en per verstrekking maximaal 136 euro.

Past u als werkgever al wel de werkkostenregeling toe, dan valt het kerstpakket (als u dit heeft aangewezen als eindheffingsbestanddeel) in de forfaitaire ruimte van 1,4 procent van het fiscale loon.

Wanneer u als werkgever deze ruimte overschrijdt, moet u over het meerdere 80 procent eindheffing betalen.




Fiscale bepaling 3
fiscaal vriendelijk schenken in de vorm van een kerstdiner bij u op kantoor


Biedt u als werkgever aan uw personeel een kerstdiner aan op kantoor, dan moet u als werkgever wanneer u de werkkostenregeling toepast, dit kerstdiner als maaltijd waarderen op 2,90 euro. Dit bedrag komt ten laste van de forfaitaire ruimte.

Past u als werkgever nog het oude regime toe, dan moet u dit kerstdiner waarderen op 4,25 euro, zolang het diner wordt aangeboden in de kantine of het bedrijfsrestaurant.


Fiscale bepaling 4
fiscaal vriendelijk schenken in de vorm van een kerstdiner buiten kantoor bijvoorbeeld in een restaurant


Biedt u als werkgever uw werknemers een kerstdiner aan in bijvoorbeeld een restaurant (het gaat erom dat dit buiten de werkplek is) en past u de werkkostenregeling toe? Dan kunt u de kosten (tegen factuurwaarde) onder de forfaitaire ruimte van 1,4 procent brengen.

Hanteert u als werkgever nog het oude regime, dan kunt u gebruikmaken van de vrijstelling voor personeelsfeesten, -reizen en dergelijke. Daarbij geldt wel de voorwaarden dat de kosten per werknemer niet hoger zijn dan 454 euro per kalenderjaar en dat deelname moet openstaan voor ten minste driekwart van de werknemers van het gehele bedrijf of van bijvoorbeeld een afdeling (organisatorische of functionele eenheid).

Van belang om te weten: 
Is de factuur voldoende gesplitst, dan hoeft u als werkgever in het laatste geval niet de werkelijke kosten van het diner in aanmerking te nemen, maar mag u uitgaan van de forfaitaire waardering van 4,25 euro voor de maaltijd.

Fiscale bepaling 5
fiscaal vriendelijk schenken in de vorm van een sinterklaasgeschenk of kerstpakket voor niet-werknemers

Wanneer u als werkgever een chocoladeletter of kerstpakket gelijktijdig aan zowel uw eigen werknemers als aan uw relaties of bijvoorbeeld uw uitzendkrachten cadeau doet, dan hoeft u die verstrekking niet op te nemen in uw loonadministratie.

Deze mensen zijn niet bij u als werkgever in dienst, zodat ze deze vormen van bevoordeling zelf moeten opgeven bij de belasting. Wel kunt u ervoor kiezen als werkgever om de verschuldigde belasting over die verstrekkingen voor uw rekening te nemen. In dat geval bedraagt de eindheffing 45 procent, wanneer de waarde niet meer dan 136 euro bedraagt. Is de waarde hoger, dan bedraagt het eindheffingstarief 75 procent.


Meer fiscale informatie en digitale ondersteuning bij uw Fiscale Zaken?
Meld u dan aan als gebruiker van de portal Fiscaal Optimaal Ondernemen.  Met onder meer rekenmodellen voor toepassing van de Werkkostenregeling en fiscale adviezen en tips om niet meer belasting te betalen dan nodig is. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
kosten rechtsbijstand bij ontslag voor uw werknemer niet aftrekbaar
kosten vergoeding voor uw werknemer: hoe zit dat eigenlijk?
bedrijfskosten: welke bedrijfskosten zijn fiscaal aftrekbaar?
kosten praktijkruimte opvoeren als bedrijfskosten?
stallingskosten auto van de zaak
fiscaal vriendelijk schenken rond de feestdagen
vergoeding verhuiskosten werknemer? fiscale regels verhuiskosten
kostenmaatschap: samenwerken via kostenmaatschap kent zowel voordelen als nadelen
afschrijving - wat moet u weten over afschrijving

Orders en Opdrachten binnenhalen



Commerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...