1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Betaalt u teveel huur voor uw horeca- of winkelruimte? Correctie afdwingbaar!

Juridisch - Artikelen

Bent u ondernemer en heeft u een horeca- of winkelruimte, dan loont het de moeite om uw maandelijkse bedrijfshuur eens te vergelijken met de huur die de andere ondernemer in uw straat betalen. Er is namelijk een wettelijke regeling die ervoor zorgt dat te hoge huren van horeca- en winkelruimten worden gecorrigeerd.

De aanvangshuurprijs die u bent overeengekomen hoeft niet altijd voor de volledige duur van de overeenkomst te gelden. Tussentijdse correcties omhoog én omlaag, zijn mogelijk.

Wat is de situatie?
Het bij de start van uw bedrijf accepteren van een achteraf te hoge of te lage huurprijs kan voor uw bedrijf langdurig nadelige gevolgen hebben. Verhuizen is in veel gevallen geen reële optie. U bent als winkelier of horeca-exploitant voor uw omzet afhankelijk van de locatie van uw bedrijf. De wetgever heeft dit voorzien en biedt u als huurder daarom huurbescherming. Zij biedt huurders én verhuurders de mogelijkheid de huurprijs na afloop van de eerste periode of op een later moment te corrigeren naar het prijspeil ter plaatse.

Hoe weet u dat u teveel huur betaalt?
Voor de correctie gaat de wetgever uit van gerealiseerde huurprijzen ter plaatse. Simpel gezegd: wat aan huur wordt betaald voor omliggende bedrijfsruimten in voorgaande jaren. Indien u vermoedt dat uw huurprijs niet juist is, is navraag bij omliggende (ver)huurders de beste manier om erachter te komen of dit daadwerkelijk ook zo is. Als voor omliggende panden de huurprijzen meer dan tien procent afwijken zonder dat daar een verklaring voor is, kan het aan te raden zijn om een jurist te raadplegen die ter zake deskundig is. Deze kan het vermoeden toetsen en zo meer zekerheid geven of het zinvol is een huurherzieningstraject te starten.


Wat zijn uw kansen om huurverlaging af te dwingen?
De wetgever biedt in veel gevallen een stok achter te deur als aanpassing meer dan gerechtvaardigd is. Wat kunt u als huurder van een winkel of horecapand doen? Wat kunt u doen u als uw huur afwijkt van andere ondernemers in uw straat? De wet biedt voor horeca- en winkelruimten het recht om de huurprijs te corrigeren naar uw plaatselijk niveau. Dat biedt kansen voor winkeliers en horecabedrijven die teveel huur betalen.

Hoe pakt u dat aan?
Een dergelijke correctie is met de juiste aanpak juridisch afdwingbaar. U heeft hierbij behalve juridische informatie over de procedure onder meer een plan van aanpak nodig (stappenplan) en een ‘voorbeeldbrieftekst voor de huurder’. Deze tools voor huurcorrectie vindt u in de portal Juridisch Veilig Ondernemen.
 

Zoekt u een ervaren jurist voor een goed advies?
Op zoek naar een ervaren en betaalbare jurist om u te adviseren en begeleiden op het gebied van Ondernemingsrecht of Arbeidsrecht?
 
Bel naar mr. drs. J.B. Mulder van Groenendaal Juridische Advisering B.V. te Hilversum (T. 06 55331513) of kijk op www.groenendaal.nu
 
 
 
Heeft u behoefte aan praktische juridische ondersteuning
In de vorm van Juridische Informatie, Modellen, Checklists en Stappenplannen?
 

Voor risicobewust ondernemen met Juridische Modellen, Checklists, Stappenplannen en Informatie
 
Met deze portal blijft u goed op de hoogte en bent u in staat om als niet-jurist de belangrijkste juridische valkuilen te vermijden. 
 
- Inclusief Juridische Vragenservice
 
- Inclusief gratis welkomstgeschenk de software Prognoses en Jaarcijfers, ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants (ter waarde van € 79,- excl. BTW)
 
 
Klik hier voor de inhoudsopgave van alle beschikbare Juridische Tools
 
Klik hier om u aan te melden als gebruiker van deze portal

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
betaalt u teveel huur voor uw horeca- of winkelruimte? correctie afdwingbaar!
aanpassing huurprijs bedrijfsruimte?
verhuur bedrijfsruimte: casco verhuur of niet?
huurder bedrijfsruimte betaalt huur niet: ontruimen?
huurder van uw bedrijfspand betaalt de huur niet. wat te doen?

Orders en Opdrachten binnenhalenCommerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...