1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Is vergelijkende reclame eigenlijk toegestaan?

Vroeger mocht u in uw reclames geen vergelijking maken met uw concurrenten. Een reclameslogan als ‘De chocoladepasta van Nutella smeert beter dan die van Nusco’ was niet toegestaan. De Wet op de handelspraktijken verbood elke reclame-uiting waarin een bedrijf zijn producten vergelijkt met die van een concurrent. De Europese richtlijn van 1998 maakte voor alle aangesloten lidstaten een eind aan dit verbod. Het Europese Parlement heeft in dat jaar namelijk een richtlijn over vergelijkende reclame aangenomen. Deze richtlijn geldt sinds april van dit jaar ook in Nederland. Dit heeft voor u tot gevolg dat reclame waarin u direct of indirect verwijst naar uw concurrent of naar een concurrerend product voortaan is toegestaan.

Aan dit vergelijkingsrecht zijn wel diverse beperkingen verbonden. Belangrijke bepalingen in dit verband zijn de volgende:

• het moet om vergelijkbare producten gaan die in dezelfde behoeften voorzien of voor hetzelfde doel zijn bestemd. Het hoeft daarbij niet te gaan om identieke producten. Een frisdrank vergelijken met een GSM-telefoon is dus niet toegestaan;
• uw vergelijkende reclame mag alleen betrekking hebben op producten die al op de markt zijn;
• uw vergelijkende reclame moet objectief zijn (de reclame moet dus gebaseerd zijn op controleerbare gegevens, meetbare kenmerken dus), mag niet misleidend en niet verwarrend zijn voor consumenten en mag een concurrent niet kleineren. U als adverteerder moet altijd de juistheid van uw reclame-uitspraken kunnen bewijzen;
• uw vergelijkende reclame mag profiteren van de naamsbekendheid van andere merken of handelsnamen, bijvoorbeeld door het afbeelden van deze bekende producten in de advertentie. De beeldmerken van de concurrent mogen alleen worden getoond als dat noodzakelijk is voor een doeltreffende vergelijking.

Deze reclamewetgeving is niet alleen voor u als ondernemer van belang. De wetgeving heeft namelijk ook de bedoeling dat de consumenten door vergelijkende reclame beter zullen worden voorgelicht. Dit is vooral belangrijk bij het beoordelen van producten (bijvoorbeeld uit het buitenland) die de consument nog niet goed kent. Juristen verwachten dat de komende jaren op dit gebied nog veel jurisprudentie zal ontstaan.

Let op
Het vergelijken van producten in een reclame heeft nogal wat haken en ogen. Als u van plan bent om uw producten in uw advertenties te vergelijken met die van uw concurrent, dan kunt u het best eerst een jurist op het gebied van reclamerecht raadplegen. Hij of zij kan u een deskundig advies geven over uw reclamecampagne.

Hulp nodig en meer informatie? 
Meld u dan aan als gebruiker van de portal Orders & Opdrachten Binnenhalen. Klik hier voor meer informatie en aanmelden

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel  behoort tot onze portal  Orders & Opdrachten Binnenhalen Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen. 

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.   

CD-ROM Acquisitie

CD-ROM Offertes Schrijven
CD-ROM Offertemanager

Software Offerteberekeningen Maken (versie Zakelijke Dienstverlening, Productie en Ambacht)
Software Offerteberekeningen Maken (versie Detailhandel en Groothandel)
Software Offertes Schrijven

Software Verkoopbrief Schrijven

Software Belscript Schrijven

Vergelijkbare artikelen
is vergelijkende reclame eigenlijk toegestaan?
presenteer uw bedrijf bij de kamer van koophandel
hoe voorkomt u advertentiefraude?
de advertorial: wat moet u weten over een advertiorial
antwoordcoupon in een advertentie
klanten bereiken met korte artikelen over uw product of dienstNieuwe abonnees ontvangen geheel gratis de CD-ROM Grip op Offertes Schrijven, inclusief een handzaam boekje over het schrijven van scorende Offertes. (winkelwaarde € 69,-). Deze CD-ROM is speciaal ontwikkeld voor verkoopmedewerkers die offertes schrijven.

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.