1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Wat moet ik doen als ik arbeidsongeschikt word?

Als zzp’er of ondernemer heeft arbeidsongeschikt zijn al gauw financiële gevolgen. Je hebt immers geen werkgever als vangnet voor je inkomen. Wat kun je als zzp’er of ondernemer in zo’n geval doen?
 
Door ziekte of een ongeval kan het gebeuren dat je niet meer kunt werken. Je bent dan arbeidsongeschikt. Ook een zwangerschapsverlof wordt gezien als tijdelijke arbeidsongeschiktheid. Je kunt volledig arbeidsongeschikt zijn, maar ook gedeeltelijk.

Een voorbeeld
Stel dat je zzp’er bent in de bouw. Door rugklachten kun je geen fysieke arbeid meer doen, maar een deel van het werk – zoals het begeleiden van klanten en collega’s – nog wel. In dat geval ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt. 

Wat te doen bij arbeidsongeschiktheid?
Als ondernemer moet je er niet aan denken dat het ook jou kan overkomen. Je kunt je werk niet meer doen en hebt geen inkomen. Om te voorkomen dat zo’n situatie nog vervelender wordt, kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (kortweg: AOV) afsluiten.

Wat kost een AOV voor zzp’ers of ondernemers?
Voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering betaal je premie. Wanneer je dan arbeidsongeschikt raakt, ontvang je een uitkering van de verzekeraar. Wat je precies verzekert bepaal je zelf. Het bedrag dat je wilt verzekeren stem je af op de vaste lasten en kosten die je elke maand hebt. Je kunt daarbij voor een eigenrisicoperiode kiezen: een tijdelijke periode waarin je zelf voor inkomsten zorgt. Denk bijvoorbeeld aan een eigenrisicoperiode van 6 maanden. Je betaalt dan minder premie, omdat je pas na 6 maanden arbeidsongeschiktheid een uitkering krijgt. 

Recht op een bijstandsuitkering?
Word je als zzp’er of ondernemer arbeidsongeschikt en heb je geen AOV? Dan kun je wel recht hebben op een bijstandsuitkering. Of je die krijgt hangt van bepaalde regels af. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar je eigen vermogen en de levensvatbaarheid van jouw bedrijf.

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
steun eigen collega s helpt tegen ziekteverzuim
arbeidsconflict geen reden voor ziekmelding
wat mogen werkgevers vragen bij langdurige ziekte?
verzuimreglement opstellen: zorg voor duidelijkheid bij ziekmelding
tips voor preventie van ziekteverzuim
wachtdagen betaling bij ziekte werknemer
gezonde bouwvakkers belangrijk voor uw bedrijf: let op de arboregels voor de bouw!
actief verzuimmanagement nodig om risico’s ziekteverzuim te beperken
actief verzuimbeleid onmisbaar voor bedrijven in het mkb
verzuimkosten verlagen: hoe pakt u uw verzuimkosten aan?


Leidinggevenden hebben meestal ook te maken met begrotingen, jaarcijfers, enzovoort. U ontvangt daarom als nieuwe gebruiker de software “Prognoses en Jaarcijfers” helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-).