1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Aandeelhoudersovereenkomst bij toetreding aandeelhouder(s)

Indien een vennootschap verschillende aandeelhouders heeft, wordt de verhouding tussen de vennootschap en de aandeelhouders, en de aandeelhouders onderling vaak niet alleen bepaald door de statuten van de vennootschap. Vaak leggen de aandeelhouders hun onderlinge afspraken ook vast in een zogenoemde aandeelhoudersovereenkomst, waarin al dan niet van de statuten afwijkende bepalingen worden opgenomen.

Wellicht hebben fiscale en juridische motieven een rol gespeeld bij de keuze voor de oprichting van een B.V.. Toch staat of valt het welslagen van uw gezamenlijke onderneming in deze werkmaatschappij met de persoonlijke contacten en uitvoering van de werkzaamheden.


Het is dan ook van belang tijdig met elkaar afspraken te maken over de wijze waarop u aan de samenwerking gestalte geeft, maar ook een regeling te treffen voor het geval zich omstandigheden voordoen waardoor de continuïteit van de onderneming in gevaar komt.
Ingeval van toetreding van een aandeelhouder (bijvoorbeeld bij een overdracht van aandelen of een uitgifte van aandelen) dient deze aandeelhouder ook toe te treden tot de aandeelhoudersovereenkomst; mogelijk moet u de inhoud van de overeenkomst dan wijzigen.

In een aandeelhoudersovereenkomst kunt u afspraken vastleggen over onder andere:
-  de voorwaarden voor verkoop van de aandelen
-  de toekomstige waardebepaling van de aandelen
-  het instellen van een concurrentiebeding (afspraken over werkzaamheden bij de concurrent) na uittreding van een aandeelhouder
-  het stemgedrag van de aandeelhouders in de algemene vergadering van aandeelhouders
-  de informatievoorziening tussen bestuurders en aandeelhouders
-  het instellen van een boetebeding (afspraken over een boete die kan worden opgelegd bij overtreding van gemaakte afspraken)


Tip voor een betaalbare jurist
Bent u op zoek naar een ervaren jurist die voor u een aandeelhoudersovereenkomst op maat maakt? Neem dan contact op met mr. drs. J.B. Mulder van Groenendaal Juridisch Advies B.V. te Hilversum. Kijk voor meer informatie op www.groenendaal.nu

 

Wilt u fiscaal bijblijven en optimaal profiteren van de vele fiscale regelingen? 


Meld u dan aan als gebruik van de portal Fiscaal Optimaal Ondernemen.


Deze portal Fiscaal Optimaal Ondernemen (FOO) is hét digitale naslagwerk (incl. Fiscale Tools) voor boekhouders, accountants, adviseurs en ondernemers.
 

Wilt u ook dagelijks gebruik maken van de inhoud van deze fiscale portal?
 
Rekentools, bijvoorbeeld voor BTW-correctie op zakenauto, Afschrijvingsberekeningen, Verliesverrekening, Desinvesteringsbijtellingen
 
Checklists, bijvoorbeeld voor Deelnemingsvrijstellingen, Vermogensplanning, Erf- en Schenkbelasting en Uitstel van Belasting betalen
 
Actuele info en naslagwerken, bijvoorbeeld op het gebied van Bedrijfsoverdracht, Pensioen, het inhuren van ZZP' ers en de wet DBA (modelcontracten)


Meld u dan vandaag nog aan als gebruiker!

Als gratis welkomstgeschenk ontvangt u geheel gratis de software Prognoses en Jaarcijfers (Ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants, winkelaarde EURO 79,0 excl. BTW).
 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
starten van bedrijf: durfkapitaal niet meer zo aantrekkelijk
bedrijfsoverdracht? overweeg de mogelijkheid van een stakingslijfrente
aandeelhoudersovereenkomst bij toetreding aandeelhouder(s)
over goodwill - fiscale aspecten van goodwill
boekhoudverplichting: houd uw boekhoudverplichting in de gaten
fiscaalvriendelijke bedrijfsopvolging binnen de familie
bedrijfsopvolgingsregeling bij overlijden ondernemer

Orders en Opdrachten binnenhalenCommerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...