1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Houd rekening met een liegende sollicitant

Leugens komen regelmatig voor bij een sollicitatiegesprek. Ze lijken effectief, ook al worden ze vaak niet als ethisch beschouwd. Dat blijkt uit een enquête van het blad Management Team. Één op de tien managers gaf toe wel eens gelogen te hebben in een sollicitatiegesprek. Het gaat vooral om de zogenoemde "leugentjes om bestwil".

Diploma en werkervaring
De leugens hebben vaak vooral betrekking op diploma's en werkervaring. Veel sollicitanten blijken zich onzeker te voelen op dit gebied. De leugen kan lonen, omdat de sollicitant bij een positief gesprek op basis van de opgevoerde werkwervaring de baan krijgt. En wellicht ook meer salaris dan redelijk zou zijn.

Het kan natuurlijk ook verkeerd aflopen. Want als u als werkgever achter een leugen komt, is de kans op een einde van de sollicitatie erg groot. Of volgen er sancties en wellicht ontslag als uw medewerker inmiddels al is aangenomen en bij u werkt. Zeker bij leugens om diploma’s ontstaat een onhoudbare situatie.




Niet altijd reden voor ontslag
De ondervraagde managers begrijpen dat er soms gelogen wordt, maar zij stellen het niet erg op prijs. Toch heeft 73 procent van de managers wel eens te maken gehad met een liegende sollicitant. Een tiende van de managers heeft hier zelfs regelmatig mee te maken.

CV-check
Het achterhalen van de leugenaars gebeurt niet altijd op basis van een CV-check. Zeven procent vindt het checken van het CV helemaal niet nodig, terwijl bijna de helft dit een taak vindt voor P&O. Wanneer iemand achteraf gelogen blijkt te hebben, leidt dit niet altijd tot ontslag. Ongeveer 15 procent vindt het wel een reden om te ontslaan, maar een groot deel houdt het bij een evaluerend gesprek


Bron: MD/Management Team

Conclusie
Test uw sollicitant in de selectiefase op het waarheidsgehalte van zijn verhaal. Kijk in het bijzonder naar diploma's en werkervaring. Neemt u een gebruiksabonnement op HRM-Tools voor Leidinggevenden dan kunt u gebruik maken van een Stappenplan en een speciale Checklist CV-check voorzien van tips en adviezen om effectief te bepalen of uw sollicitant de waarheid spreekt. De kosten van zo'n gebruiksabonnement zijn een fractie van de kosten die u moet maken bij later problemen met een liegende sollicitant!




Meer weten?
Wilt u meer weten over dit onderwerp en gebruik maken van de vele handige tools en documenten op het gebied van HRM? Klik dan hier voor informatie over HRM-Tools voor leidinggevenden.



Juridisch adviseur Arbeidsrecht nodig?


Bent u als leidinggevende bezig met de voorbereiding van een besluit.

Waarvoor u een advies nodig heeft van een gespecialiseerd Juridisch Adviseur Arbeidsrecht?

Bijvoorbeeld op het gebied van:

- Het aannemen of ontslaan van personeel;
- Een voorgenomen reorganisatie;
- Of personeelsbeleid.

Neem dan contact op met Groenendaal, Juridisch Adviesbureau voor Arbeidsrecht te Hilversum.

Dit bureau geeft u praktisch advies gericht op concreet resultaat, tegen betaalbare tarieven.


Het eerste gesprek is altijd gratis. 

U kunt bellen met (T) 035 6 42 10 52

Meer informatie: www.groenendaal.nu

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
hoe maakt u een goede functieomschrijving bij een vacature?
zo maakt u een goede vacaturetekst
let op wettelijke regels bij het opstellen van uw vacaturetekst
personeel aannemen begint bij een goede arbeidsovereenkomst
houd rekening met een liegende sollicitant
hoe herkent u een namaakdiploma?
personeel nodig bij (door)groei van uw bedrijf?
beginsalaris bepalen: aanvangsalaris een kwestie van afwegen en vergelijken
salarisvragen die u kunt stellen als werkgever bij sollicitaties
stappenplan personeel aannemen


Leidinggevenden hebben meestal ook te maken met begrotingen, jaarcijfers, enzovoort. U ontvangt daarom als nieuwe gebruiker de software “Prognoses en Jaarcijfers” helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-).