1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Alle Financieringsmogelijkheden op een rij...

Om een bedrijf te starten en te laten groeien, is geld (vermogen) nodig. Uw vermogensbehoefte wordt bepaald door de beschikbaarheid van uw totale bezittingen (vaste activa en vlottende activa). Een deel van uw vermogen moet gedurende verschillende jaren beschikbaar zijn. Een ander deel hoeft slechts kort (een paar maanden tot maximaal een jaar) beschikbaar te zijn.

Financieringsvormen
Via onder meer de volgende financieringsvormen kunt u proberen de benodigde financiering rond te krijgen:

Leverancierskrediet

Een bijzondere vorm van vreemd vermogen is leverancierskrediet. Dat is de kredietruimte die ontstaat als u op rekening geleverd krijgt en u pas na een aantal dagen of weken hoeft te betalen.

Eigen vermogen

Eigen vermogen is alles wat u als ondernemer zelf aan geld en bezittingen in uw onderneming investeert. Dit wordt ook wel het risicodragend vermogen genoemd: gaat uw onderneming failliet, dan bent u dit geld kwijt.

Lening van familie, vrienden of kennissen

Familie, vrienden en kennissen zijn voor veel ondernemers de grootste bron van risicodragend vermogen buiten hun eigen vermogen om. Familie en vrienden kunnen (met name in de beginfase van uw onderneming) het vertrouwen opbrengen om u als ondernemer in uw plannen te steunen.

Financiering via uw bank

Vreemd vermogen
Vreemd vermogen is vermogen dat van derden wordt geleend. Meestal van een bank, maar er zijn ook tal van andere financiers. Denk bijvoorbeeld aan inkooporganisaties of franchisegevers.

Het belangrijkste uitgangspunt bij het verstrekken van vreemd vermogen is het willen hebben van zekerheid dat het geleende geld ook weer kan worden terugbetaald. Daarom wordt de geldverstrekking doorgaans gekoppeld aan het stellen van zekerheden. De bank bekijkt nauwkeurig of de vermogensstructuur van uw bedrijf gezond is en er voldoende waarborgen zijn voor de afbetaling van de lening.

Afhankelijk van het doel van de financiering en de afgesproken termijn waarbinnen terugbetaling moet plaatsvinden, wordt gesproken van kort of lang vreemd vermogen. Vreemd vermogen is er in tal van vormen. De bekendste zijn:

• Krediet in rekening-courant;
• (Middel)lange lening;
• Hypotheek.




Informal investors

Informal Investors zijn vaak (ex)ondernemers die geld (vaak minder dan 10 miljoen euro) hebben overgehouden aan de verkoop van de onderneming die zij een aantal jaren daarvoor zelf zijn gestart. Behalve geld bieden ze vooral kennis van zaken en contact met hun relaties. Zij letten vooral op de persoon van de ondernemer en de kwalitatieve aspecten van zijn of haar plannen.

Participatiemaatschappij/venture capitalist/beleggingsmaatschappij
Een participatiemaatschappij heeft in de regel veel meer geld te investeren dan een informal investor. Een paar honderd miljoen euro per fonds is geen uitzondering. Er zijn circa 50 participatiemaatschappijen in Nederland verenigd in de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen. Doordat de investeerders van de participatiemaatschappij in feite geld beheren voor grote beleggers, zullen ze grote risico’s zoveel mogelijk vermijden.

Financieren zonder vermogen aan te trekken
De hiervoor genoemde vormen hebben alle als kenmerk dat het gaat om het aantrekken van vermogen. Financiering kan ook zonder het aantrekken van vermogen. Belangrijkste vormen zijn:

Leasing
Bij leasing gaat het om het recht van gebruik van een productiemiddel zonder te hoeven investeren. Een bijzondere vorm van leasing is ‘Sale and lease back’, waarbij een productiemiddel of onroerend goed wordt verkocht aan een leasemaatschappij en vervolgens weer teruggeleast.

Er bestaan twee belangrijke leasevormen:

• Financial lease
Er is bij financial lease feitelijk sprake van koop op afbetaling. Aan het einde van de looptijd kunt u het bedrijfsmiddel kopen.

• Operational lease
Bij operational lease bestaat er geen doel om te kopen. Het gebruik staat hierbij centraal.

Factoring
Bij factoring worden uw uitstaande facturen overgedragen aan een zogenoemde factormaatschappij. Dit is een gespecialiseerde maatschappij in debiteurenadministratie, het bewaken van kredieten, incasso en het beoordelen van de kredietwaardigheid van potentiële klanten.



NIEUW! De portal Financieel Sterk Ondernemen (FSO) bevat vele Rekenmodellen, Stappenplannen, Checklists en op de praktijk gerichte Financiële Informatie. Met name bedoeld voor de non-financials behorend tot het MKB: ondernemers, bedrijfsadviseurs en managers. Klik hier voor meer informatie en aanmelden!

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
laatste kans starters als bank financieringsaanvraag afwijst
welke subsidies zijn er voor ondernemers?
kapitaal voor snelgroeiend bedrijf
zelfstandigenfonds voor zzp ers
financiële hulp bij een snelle groei van uw bedrijf
goede perspectieven en toch geen bankkrediet?
uitdagerskrediet voor u in het verschiet?
uw ondernemingsvorm moet passen bij de optimale financiering
aandachtspunten bij een kredietaanvraag
alle financieringsmogelijkheden op een rij...

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.