1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Ontslagvergoeding en ontslag met wederzijds goedvinden

Ontslagvergoeding en Ontslag met wederzijds goedvinden

Berust je bij je ontslag dan is er sprake van een zogenoemd ‘ontslag met wederzijds goedvinden’, juridisch vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.  Daar hoort meestal een ontslagvergoeding bij.

Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je niet per definitie recht op een ontslagvergoeding. Maar biedt je werkgever je in het ontslagvoorstel meestal wel een vergoeding aan.

Hoe hoog is zo’n ontslagvergoeding?
Als uitgangspunt geldt meestal de wettelijke transitievergoeding. Dit is het minimum wat je in de praktijk als ontslagvergoeding kunt krijgen.

Een passende hoogte van een ontslagvergoeding hangt af van de omstandigheden waarbij verschillende factoren meewegen. Een ontslagvergoeding komt meestal tot stand na een stevige onderhandeling. Hoe succesvoller voor jou als werknemer deze onderhandeling verloopt, des te hoger de ontslagvergoeding die je ontvangt.

Tip
Zet daarom nooit zomaar je handtekening onder een voorstel. Maar schakel juridische hulp in en laat je ontslagvoorstel door een deskundige beoordelen. Laat een arbeidsjurist namens jou onderhandelen met je werkgever voor een hogere ontslagvergoeding. De kosten ervan haal je er dubbel en dwars weer uit met een beter onderhandelingsresultaat.

 

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
transitievergoeding - wanneer heeft uw werknemer geen recht op een transitievergoeding?
ontslagvergoeding en ontslag met wederzijds goedvinden


Leidinggevenden hebben meestal ook te maken met begrotingen, jaarcijfers, enzovoort. U ontvangt daarom als nieuwe gebruiker de software “Prognoses en Jaarcijfers” helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-).