1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Uw klanten tijdig laten betalen? Betalen van uw klant kunt u stimuleren

Het te laat betalen van uw facturen kost uw bedrijf geld. Omdat uw klanten te laat betalen, moet u de gemiste liquiditeit namelijk voorfinancieren. En voorfinancieren omdat uw klanten niet tijdig betalen is een dure aangelegenheid. Daarom is het voor uw bedrijf van groot belang goed te blijven letten op het betalen van uw klanten. Betalen zij op tijd, betalen ze te laat of betalen ze zelfs helemaal niet? Wat kunt u als ondernemer doen om uw klanten tijdig te laten betalen?

Wat kunt u zoal doen om ervoor te zorgen dat uw klanten tijdig betalen?

- Zorg ervoor dat u na het versturen van uw facturen al direct weet of uw klanten bereid zijn om te gaan betalen. Een deel van uw klanten zal wellicht niet willen betalen omdat ze daarvoor een bepaalde reden hebben. Dit is een blokkade op de weg naar betalen. Zorg ervoor dat u deze reden direct kent en hef deze blokkade voor het betalen direct op. 

- Als uw klanten uw facturen wel willen betalen, maar het betalen te lang uitstellen, is het tijd om actie te ondernemen. Stuur tijdig een herinnering en daarna een aanmaning zodat uw klant uw factuur in elk geval niet "vergeet" te betalen. 

- Een belangrijke stap in debiteurenbeheer is het meetbaar maken van het betalen door uw debiteuren. Zorg dat u weet wie de gewoonte hebben laat te betalen of te laat te betalen en wie tijdig betalen. De klanten die geneigd zijn te laat te betalen kunt u hierover op een tactische manier benaderen.  

- Allerlei zaken die van belang zijn voor het tijdig betalen van uw facturen laten zich uitstekend regelen in een overeenkomst. Uiteraard gaat het dan over de toegestane betaaltermijn zelf. Leg vast wat de afgesproken betaaltermijn is om te betalen en wat de sancties zijn als de wederpartij niet op tijd zal betalen. 

- "Zachte heelmeesters maken stinkende wonden". Als uw klanten weten dat ze moeten betalen, blijf er dan bovenop zitten. Zorg dat u uw herinneringen en aanmaningen om te betalen zo snel mogelijk stuurt. Maak voor het betalen  duidelijke betaaltermijnen en zorg dat binnen 2-3 dagen na het vervallen van de termijn de herinnering of aanmaning bij de klant op de mat ligt.

- Maak het de klant zo gemakkelijk mogelijk om te betalen. Geef alle mogelijkheden van betalen duidelijk weer en vraag uw klant welke manier van betalen hem of haar het best past. 

Vervolg acties om uw klanten te laten betalen

Al
s bovenstaande acties om uw klanten te laten betalen allemaal niet werken, onderneem dan de juiste actie. Begin met de vraag of u nog steeds moet leveren aan niet betalende klanten. Zorg dat de onbetaalde rekeningen van een bepaalde klant niet te hoog oplopen. Want in het verleden niet betalen betekent vaak ook in de toekomst niet betalen. Al deze maatregelen om uw klanten te laten betalen, kosten u moeite, tijd en geld. Dit probleem is slechts een schijnprobleem. Want de meeste acties kunt u automatiseren. Zodat u er geen omkijken naar heeft. Wat zijn de mogelijkheden?


Praktische oplossing voorop tijd betaalde factuur


Wilt u de betaling van uw factuur precies op tijd binnen hebben? Dan biedt CashflowByWeb® u een goed werkbare oplossing. Namelijk debiteurenbeheer via webbased software. Ontwikkeld voor bedrijven en organisaties die het aantrekkelijk vinden kosten te besparen, geld te verdienen en risico’s te verkleinen met een - via internet - geautomatiseerd facturenbeheersysteem.

Gratis advies voor een snelle betaling van uw factuur

Wilt u weten hoe u er in de praktijk voor kunt zorgen dat uw factuur ook daadwerkelijk snel wordt betaald?
Klik hier voor meer informatie en een gratis advies voor een snelle betaling van uw factuur.

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.