1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Wat doet u met uw financiële cijfers?

Lang niet alle ondernemers gebruiken hun financiële cijfers om hun bedrijf te besturen. In het uiterste geval worden alle bonnen, facturen, betaalbewijzen enzovoort in een schoenendoos verzameld. Zodra de fiscus vraagt om een aangifte krijgt de boekhouder of accountant de betreffende doos met het verzoek de belastingaangifte te verzorgen. De aangifte gaat vervolgens naar de fiscus en de kwartaalcijfers en jaarcijfers verdwijnen na ontvangst in een la. Ondernemers die op deze manier omgaan met hun financiële cijfers halen er niet uit wat erin zit. Zij weten dus ook niet hoe hun bedrijf er financieel voorstaat, laat staan dat ze in staat zijn om gericht te sturen en bij te sturen. Met alle risico’s van dien.

Tussentijdse cijfers
Financiële cijfers maakt u niet alleen aan het einde van elk boekjaar. Ook tussentijds kan het zeer nuttig en verstandig zijn om financiële cijfers van een deel van een boekjaar te (laten) produceren. U kunt met behulp van tussentijdse cijfers (bijvoorbeeld kwartaalcijfers of halfjaarcijfers) bepalen in hoeverre uw bedrijfsresultaat afwijkt van uw begrotingscijfers.

Het zorgen voor een goede financiële administratie kost u enerzijds moeite en tijd maar levert u anderzijds ook veel op:

• U kunt begrote kosten en opbrengsten vergelijken met werkelijke kosten en opbrengsten en krijgt op deze wijze zicht op de vraag of uw bedrijf de afgelopen periode goed heeft gepresteerd;

• U haalt uit een goede financiële administratie de nodige managementinformatie waarmee u uw bedrijf veel beter kunt (bij)sturen en weloverwogen beslissingen kunt nemen.




Bijvoorbeeld:
• Betalen mijn afnemers wel op tijd? Zo nee, welke klanten moet ik benaderen vanwege hun betaalgedrag?
• Hoe kan ik mijn financiële resultaten verbeteren?
• Is het verantwoord om een bepaalde investering te doen?



De portal Financieel Sterk Ondernemen (FSO) bevat vele Rekenmodellen, Stappenplannen, Checklists en op de praktijk gerichte Financiële Informatie. Met name bedoeld voor de non-financials behorend tot het MKB: ondernemers, bedrijfsadviseurs en managers. Klik hier voor meer informatie en aanmelden!

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
elektronisch deponeren van uw jaarrekening
grensbedragen midden- en kleinbedrijf
zó maakt u een kostenverdeelstaat
wat doet u met uw financiële cijfers?
analyse van uw jaarcijfers: waar kijkt u naar?
vergelijk de hoogte en samenstelling van uw omzet met uw branchegenoten!
over financiële kengetallen: wat doet u met uw financiële cijfers uit uw jaarverslag?
over cash flow: let op de cash flow in uw bedrijf
uw winst- en verliesrekening: hoe beoordeelt u uw jaarcijfers?
de balans van uw bedrijf: wat moet u weten over uw balans?

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.